Predstavljanje rezultata SKGO indeksa participacije u Nišu

Članica EPICA tima dr Danijela Milovanović Rodić predstavila je rezultate merenja SKGO indeksa participacije u urbanističkom planiranju na Nacionalnom urbanom forumu u Nišu.

Nacionalni urbani forum ove godine bio je održan u Nišu 11. i 12. aprila, u organizaciji Agencije za prostorno planiranje i urbanizam, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Niša i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), a u partnerstvu sa Kancelarijom rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Srbiji, Programom Ujedinjenih nacija za naselja – UN Habitatom i Svetskom bankom, uz podršku Naučno-tehnološkog parka u Nišu i Švajcarske organizacije za ekonomsku saradnju. SKGO je u organizaciji Nacionalnog urbanog foruma učestvovao u okviru Programa “Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu”, koji podržava Vlada Švajcarske.

Veliki broj učesnika iz javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, naučno-istraživačkih ustanova, civilnog društva, privrede, međunarodnih institucija, kao i gosti iz inostranstva, okupili su se na Nacionalnom urbanom forumu pod nazivom „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja i praćenje urbanog razvoja u Republici Srbiji”.

Sagledavanje ključnih tema i aktivnosti u oblasti urbanog razvoja, sa posebnim fokusom na praćenje i ostvarivanje ciljeva održivog razvoja u jedinicama lokalne samouprave, kao i veza sa njihovim praćenjem i ostvarivanjem na državnom i globalnom nivou, bile su osnovne teme ovogodišnjeg Nacionalnog urbanog foruma. Razmatrani su i posebni aspekti urbanog razvoja: Zelena agenda i urbani razvoj, Upravljanje urbanim razvojem i digitalizacija, Arhitektura, urbana kultura i društveni aspekti urbanog razvoja, a posebna pažnja bila je posvećena institucionalizaciji praćenja urbanog razvoja na lokalnom nivou, ulozi mladih u urbanom razvoju i značaju razmene iskustava iz oblasti urbanog razvoja na nivou Istočne Evrope, Balkana, Kavkaskog makro-regiona i Centralne Azije.