EPICA na ENCATC Kongresu

Image: EPICA na ENCATC Kongresu Screenshot

U okviru ENCATC kongresa u Helsinkiju, prof. Milena Dragićević Šešić predstavila je deo rezultata empirijskog istraživanja participativnih praksi savremene umetnosti i nasleđa, sprovedenog u okviru EPICA projekta.

U ulozi keynote izlagača, ona je predstavila rad na temu “From ecological to cultural/ artistic activism and vice versa: artistic activism for local sustainable, desired development”. 

ENCATC Kongres u 2023. godini ima za fokus upravljanje u kulturi i politici, sa temom “Prihvatanje veštačke inteligencije: budućnost kulturnog i kreativnog sektora”. Potencijalne primene veštačke inteligencije i izazovi koji je prate su urgentna pitanja za diskusiju, a tema je jednako važna i u kulturi i umetnosti. Veštačka inteligencija će imati masivan uticaj na profesionalne živote i na transformaciju praksi u obrazovnim i kulturnim ustanovama.

Organizovan u partnerstvu sa Sibelius Academy/Uniarts Helsinki, Arcada University, Humak University, Metropolia University, Cupore i Seinäjoki University, ENCATC Kongres 2023 bio je prilika za analizu i debatu o različitim načinima na koje se veštačka inteligencija može primeniti i uticati na istraživanja i praksu, kroz razmatranje etičke, socijalne i pravne implikacije, kao i novim mogućnostima za perspektive polja kulture i umetnosti.